Openbare ruimte

CityDesign

Terreinverlichting Erasmus Campus Woudestein

Tot 2010 was de campus bij het Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) niet meer dan een verzameling van gebouwen, entrees en parkeerplaatsen. Om de groei voor de toekomst te accommoderen en de campus een nieuw hart te geven heeft het terrein een nieuwe autoluwe en lommerrijke structuur gekregen.

Juurlink + Geluk heeft het ontwerp gemaakt voor de herinrichting welke is opgebouwd uit een parkachtig en stedelijk deel, 2 nieuwe centrale entrees en een monumentale ontsluitingsstructuur in de vorm en een assenkruis. Juurlink + Geluk en Studio Sputnik wonnen met hun visie op campus Woudestein de eerste plaats in de prijsvraag uitgeschreven door de Erasmus Universiteit.

Door de concentratie van restaurants en (toekomstige) winkels, parkeergelegenheid voor zowel autoverkeer als fietsers in en rond de nieuwe parkeergarage onder de nieuwe Plaza en de ligging van een nieuw studentenpaviljoen heeft de campus een vanzelfsprekend hart gekregen.

De 1e bouwfase is gedeeltelijk gereed met voltooiing medio 2018. Het gehele plan zal uiteindelijk in 2035 gereed moeten zijn.

De ambitie van het plan is dat in 2013, ten tijde van het honderdjarige bestaan van de universiteit, de fysieke verschijning van de universiteit aansluit bij het imago. Hiervoor zijn de eerste inrichtingsprojecten afgerond. Hieronder vindt u een beschrijving van de deelprojecten.

Industrielicht B.V. heeft is samen met Juurlink + Geluk verantwoordelijk voor het verlichtingsplan.

De verlichting op de Plaza (1e fase is nu gereed) is gerealiseerd met SILL schijnwerpers type 021 welke op verschillende hoogtes rond aluminium designmasten zijn gepositioneerd. Voor het aanlichten van de groenpartijen zijn HESS Ravenna LED grondspots in de plantenbakken aangebracht terwijl de zitelementen zijn verlicht met HESS Residenza LED lichtzuilen.

In opdracht van BAM Mostert de Winter heeft Industrielicht in samenwerking met Vrolijk & Overgaauw de verlichtingscombinaties geleverd en geplaatst.

       

Deelproject ‘t Hart is opgebouwd rond een vijverpartij. Ook hier zijn de bomen rond de vijver aangelicht met HESS Ravenna grondspots en zijn voor de wandelpaden verlicht met HESS Residenza lichtzuilen voorzien van duurzame LED lichtbronnen.

De ontwerpers hebben de lage RVS railingen op de gebogen brug over de vijver een speciaal effect gegeven door ze laten voorzien van WILA LED Pucks waardoor voetgangers in het donker over het water worden geleid.

Als tweede onderdeel van deze fase is de Institutenlaan voorzien van HESS Residenza LED lichtzuilen met LED voor de functionele verlichting en grondspots met LED om de oversteek van gebouw H van onderaf aan te lichten.

Deze deelprojecten zijn door Antea Group NL (realisatie)  eveneens turn-key bij Industrielicht ondergebracht.

      

Naast het grootschalige project van Juurlink + Geluk heeft Industrielicht voor de facilitaire dienst van Erasmus Universiteit Rotterdam nieuwe verlichting geleverd rondom het nieuwe terras tussen gebouwen H, C en A.  Hier zijn SECURLITE Titan LED extreem vandaalbestendige IK10+ armaturen toegepast bij de trapopgangen en in de ballasters van de leuningen. Onder de loopbrug tussen gebouw H en C zijn NORKA Marburg vandaalbestendige LED armaturen toegepast. De verlichtingscombinaties met opalen bollen van LEIPZIGER LEUCHTEN dragen bij aan een bijzondere afwerking rond de binnen vijver.

     

Industrielicht B.V. heeft een breed kwaliteitsprogramma verlichtingsarmaturen, straatmeubilair en masten voor het inrichten van de openbare ruimte. In dit project heeft het zich bewezen dat het grote voordelen biedt om de verschillende facetten van een project bij één partij onder te kunnen brengen.
In één lichtplan konden de verschillende verlichtingscombinaties optimaal op elkaar worden afgestemd, terwijl ook het aantal communicatielijnen met de toeleveranciers en installatiebedrijven tot een efficiënt minimum werd beperkt.

Voor meer informatie contact: Harrie Langerhuizen
 

 Eerdere publicaties >>