Utiliteit & Retail

Project uitgelicht

Verlichting Koepelkerk Arnhem

De Koepelkerk dateert uit 1837, en is een neo-classistisch ontwerp van Anthony Aytinck van Falkenstein, naar het voorbeeld van de Amsterdamse Koepelkerk. De kerk is meerdere keren gerestaureerd. Onder andere na een voltreffer in 1944 tijdens de Slag om Arnhem. In 1976 is de kerk tijdens een grondige renovatie en restauratie in nagenoeg originele staat teruggebracht. 

Half 2012 is begonnen met een totale renovatie. Zowel buiten als binnen is de Koepelkerk grondig aangepakt.

Industrielicht is gevraagd een lichtplan uit te werken waarbij met zo min mogelijk bouwkundige aanpassingen een functioneel en energiezuinige verlichting moest worden gerealiseerd.

Voor de algemene verlichting op de galerijen zijn WILA Tentec LED inbouwdownlighters toegepast. Doordat de LED modules bij deze serie armaturen wat dieper in het armatuur liggen wordt de verblinding tot een minimum beperkt. De dimbare uitvoeringen van deze LED armaturen maken het mogelijk om het lichtniveau aan te passen aan het gebruik van kerk.

Het aanlichten van de immense koepel met de bijzondere symmetrische structuur is gerealiseerd met 8 lineaire LED armaturen uit het programma van ACDC. Deze armaturen zijn toegepast als indirecte verlichting en onder van te voren uitgewerkte hoeken uitgericht om de structuur zo goed mogelijk tot uiting te laten komen.

De grootste uitdaging in het lichtplan vormde de kroonluchter.

Omdat ook hier het verlichtingsobject niet al te nadrukkelijk in de ruimte aanwezig mocht zijn werd gekozen voor een transparante constructie, bestaande uit 2 ringen waarbinnen de verlichtingsarmaturen zijn opgenomen.

Ook hier werden WILA armaturen toegepast. In dit geval met een turboraster voor een optimale lichtverdeling bij lage helderheid en is gekozen voor dimbare armaturen om verschillende lichtstanden mogelijk te maken.

 

De kroonluchter hangt met 15 meter staalkabel zo’n 11 meter vanaf de vloer. Door middel van een lierconstructie in de nok is het mogelijk om de kroonluchter neer te laten voor reiniging en onderhoud. De volgende partijen hebben de realisatie van dit project mogelijk gemaakt:

  • De heer H.K. Kiestra welke vanuit de Koepelkerk de bouw heeft begeleid;
  • Van de Looi en Jacobs Architecten
  • Installatiebedrijf Maessen en Hendriks B.V. uit Oosterbeek.

 Industrielicht is trots op het behaalde resultaat en laat hiermee nog eens zien dat ook, of misschien wel met
 name, dit soort speciale projecten bij onze lichtadviseurs in goede handen zijn.

 Eerdere publicaties >