Industrielicht - Actueel nieuws
Industrielicht

Nieuws

Verlichting Rotterdam centraal station


De bijzondere vorm van de nieuwe stationshal wordt gezien als de nieuwe entree vanuit het openbaar vervoer tot de stad Rotterdam.

De Zuidhal heeft een enorme glazen gevel en geeft direct uitzicht op Rotterdam. De stationshal met een hoogte van maar liefst 30 meter creëert een aangenaam gevoel van ruimte en licht wat nog eens wordt versterkt door het schuine dak met lichtkoepels voor een optimaal gebruik van daglicht.

Om in de avond- en ochtenduren de daglichtinval na te bootsen werden maatwerk verlichtingsconstructies ontwikkeld door armaturenfabrikant SILL GmbH uit Berlijn, waarvoor het idee werd aangedragen door de betrokken partijen. Deze constructies, opgehangen in de lichtopeningen, bestaan elk uit een rij van 18 stuks SILL armaturen uit de 021-serie, variërend in vermogen van 150W tot 250W en elke cardanisch opgehangen in een frame.

 

De perronverlichting bestaat uit SILL schijnwerpers die gemonteerd zijn aan een verticale constructie die nagenoeg overeenkomt met de Y-vormige staanders van de overkapping.

Het ontwerp van het nieuwe Centraal Station is van de hand van Team CS, dat uit drie architectenbureaus bestaat: Benthem Crouwel, Meyer en Van Schooten en West 8.

Het Duitse lichtontwerp-bureau Ulrike Brandi heeft het generale lichtplan voor het nieuwe Centraal Station Rotterdam ontwikkeld. Industrielicht heeft daarop, ondersteund door uitgebreide lichtberekeningen en 3D-visualisaties, het lichtplan nader gedetailleerd voor wat betreft het gehele station, de perrons, het metrostation en de Noordhal.

Gelet op de complexiteit van dit hoogwaardige project waarin ook constructieve en bouwkundige disciplines aan de orde kwamen mag gerust gesproken worden van een hoogstandje in de verlichtingswereld.

 

 

 

 


terug


Industrielicht BV

Van Hennaertweg 7
2952 CA Alblasserdam
Postbus 58
2950 AB Alblasserdam
K.v.K. 23060195
Statutaire zetel: Rotterdam

T. +31 78 6920 900
F. +31 78 6920 905

E. info@industrielicht.nl