Industrielicht

Nieuws

Aubrilam aandacht voor onderhoud houten masten


Wij willen hout zien, ruiken, voelen en kunnen voorstellen. De natuurlijke grondstof van pure zuiverheid geeft een zeer speciaal emotioneel en natuurlijk effect. Zeer belangrijk daarbij is dat hout een positieve bijdrage levert aan ons ecologisch systeem. Met de sterke visuele- en emotionele kenmerken en het milieuvriendelijke natuurlijke materiaal, bevat hout alles wat nodig is om bewust met het milieu om te gaan. Aubrilam heeft dit prima begrepen zoals uit haar leveringsprogramma blijkt en de vele internationale projecten in diverse klimatologische omstandigheden.

Maar...masten en straatmeubilair van hout hebben ook onderhoud nodig. Er zijn veel
vraagtekens bij het toepassen van houten masten in de openbare ruimte maar waarom? Onbekend is
onbemind? Hout wordt al jaren toegepast in de openbare ruimte. De eerste bovenleidingsmasten
waren van hout, banken en bruggen zijn van hout dus waarom lichtmasten niet?

Aubrilam gebruikt voor haar lichtmasten de houtsoort Pinus Sylvestris en dan alleen het kernhout,
ook wel het ‘skelet’ van de boom genoemd. Dit is het meest duurzame deel dat ook na het kappen van de boom zijn stabiliteit behoudt. Deze houtsoort komt bijna boven aan de poolgrens voor. De weersomstandigheden in dit gebied zorgen voor de langzame wasdom, wat de gewenste eigenschappen en samenstelling van het hout brengt wat Aubrilam verlangt. Geen andere houtsoort heeft deze optimale kenmerken, welke komt uit FSC gecertificeerde bossen. Daarom is het hout van de Pinus Sulvestris met afstand de beste.

Ondanks de behandeling van een drie-laags coating dient er rekening gehouden te worden met een onderhouds-schema van om de 7 jaar. Aan zee of in omgevingen met een agressief klimaat zeker om de 5 jaar! Aubrilam is hierover duidelijk en heeft de afgelopen jaren openheid van zaken gegeven in haar brochures over onderhoud en herstelwerkzaamheden aan houten masten.

Hieronder vindt u de actuele richtlijnen welke Aubrilam hanteert met betrekking tot onderhoud, inspecties, bijwerken van beschadigingen en het opslaan en verpakken van haar producten.

Als extra service heeft Aubrilam een eigen serviceteam welke binnen Europa onderhoud kan
verrichten aan masten en u kan adviseren over de staat van de masten.


 


terug


Industrielicht BV

Van Hennaertweg 7
2952 CA Alblasserdam
Postbus 58
2950 AB Alblasserdam
K.v.K. 23060195
Statutaire zetel: Rotterdam

T. +31 78 6920 900
F. +31 78 6920 905

E. info@industrielicht.nl